stress verlagen door verschillende puzzels te maken

Verlaag je Stressniveau met deze 5 Activiteiten!

Waar de één makkelijk over stress kan praten en snel oplossingen verzint, kan het voor anderen veel abstracter zijn waar de oorzaak van stress ligt. Het is bij stress niet alleen belangrijk om die oorzaak aan te pakken, maar ook de gedachten te kunnen ordenen.

In deze corona-tijd, waarin samenkomsten worden beperkt en het dus moeilijker is om hulp te krijgen, is er een aantal individuele activiteiten die je kunnen helpen om je stress te verlagen en alsnog tot rust te komen.

Stress verlagen door deze activiteiten

Stress beleven we vaak als een kortdurende regenbui. We zijn geneigd te denken dat het uiteindelijk wel overwaait. Zonder dat wij het als mens beseffen, zijn we meer en langer met stress bezig dan we denken. Het is net een dunne wolk waar de zon wel doorheen te zien is, maar niet echt schijnt.

Onbewuste stress wordt ook wel fysiologische activatie genoemd (1). Wanneer stress te lang wordt weggestopt, gaan we stukje bij beetje steeds minder goed in ons vel zitten. De kleine wolkjes worden dan als het ware steeds groter en de zon vaagt langzaam weg.

Een burn-out ligt dan op de loer. 

Individuele activiteiten die ons tot rust kunnen brengen, kunnen gelden als handvatten waar we ons aan kunnen vasthouden om dat te voorkomen. Ze gaan onbewuste stress tegen en zijn goed voor de geest.

1. Ontsnappen in creatie

stress verlagen door te schilderen en creatief bezig te zijn

In de Dikke Van Dale staat creativiteit omschreven als ‘scheppend vermogen’. Creativiteit leert ons op een nieuwe of originele manier problemen op te lossen. Het helpt ook tegen stress. Zodra we creatief en geconcentreerd bezig zijn, leven we namelijk volledig in het moment. Alles daaromheen wordt even verdrongen, zowel het verleden als de toekomst.

Een onderzoek van Girija Kaimal, van Drexel University, toonde aan dat het lichaam tijdens creatieve bezigheden minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt (2).

Daarnaast zou creativiteit ook een positief effect hebben op de hersenen. We trainen ons brein tijdens creatie onbewust en leren meer in oplossingen te denken. Waar we nu een afsluiting tegenkomen, zullen we in de toekomst een weg eromheen vinden.

De onderwerpen waar we over piekeren, zullen langzaam de gedachten verlaten. Volgens Kiara Louis, psycholoog en kunstenares, is creativiteit altijd aanwezig (3). 

“Door te creëren uiten we ons, kunnen we onze verbeeldingskracht kwijt en stappen we even uit het dagelijks leven.” 

Voorbeelden van activiteiten die veel creativiteit naar boven halen zijn onder andere muziek maken en schilderen.

2. Wordt één met het water

stress verlagen door ontspannen te zwemmen

In een stressvolle periode drijft angst ons. Water is in staat om die angst even over te nemen. Zwemmen, of badderen, is niet alleen fysiek, maar ook mentaal van grote waarde.

Het grootste zwemkledingmerk ter wereld, Speedo, deed onderzoek (4 & 5) naar het verband tussen zwemmen en stressvermindering. Uit het onderzoek bleek dat we in warm water veel regelmatiger en rustiger ademen dan normaal.

“In het water gaan we net zo rustig ademen als tijdens het mediteren”, aldus de onderzoekers. 

Langdurig en regelmatig ademen zorgt niet alleen voor ontspanning, het stimuleert ook de groei van hersencellen (6). We sporten bovendien ook automatisch tijdens het zwemmen. We gaan ons daardoor fitter voelen, wat het zelfvertrouwen stimuleert.

Zwemmen, of badderen, is door de lage belasting op de spieren voor jong en oud toegankelijk.

Als kers op de kaart kan het toevoegen van een bruisbal met lavendelgeur in het water ook helpen (7). Japanse medici, van de universiteit van Kagoshima, deden onderzoek naar de geur. Zodra we het ruiken, ontvangen onze hersenen rustgevende signalen.

stress verlagen door een ontspannend lavendelbad te nemen

3. Rooskleurige omgeving

Wie tuiniert, zal al snel verbinding maken met het zonlicht. De aanmaak van vitamines en gelukshormonen neemt daardoor razendsnel toe.

We komen daarnaast veel in aanraking met de kleur groen. In de kleurenpsychologie, samengesteld op basis van talloze onderzoeken, wordt groen als natuurlijk, optimistisch en kalmerend gezien (8).

stress verlagen door lekker te tuinieren

De psychologische uitwerking van groen is: “de innerlijke verwerking van de bewaarde kennis” (9). Tuinieren helpt ons dus om gedachtes op een rijtje te krijgen. Winter, geen tuin of slecht weer? Dan kunnen kamerplanten ook wonderen verrichten. De geuren en zuurstof die planten afgeven verminderen stress.

De geur van bijvoorbeeld Vrouwentong zorgt voor een rustige ademhaling. Ook andere planten, zoals de Jasmijn, hebben kalmerende effecten. Andrew Weil, wetenschapper aan de Harvard University, deed onderzoek naar de effecten van Jasmijn (10).

“De geur van Jasmijn is rustgevend en zorgt voor een betere nachtrust. Daarnaast kan het gevoelens van angst, stress en depressie verminderen.”

stress verlagen door ontspannende geuren tot je te nemen

4. Stukje bij beetje stress kwijtraken

Stukjes geluk verzamelen. Dat is wat puzzelen ons kan leren. Deze vorm van denksport brengt, als het om stressvermindering gaat, talloze voordelen met zich mee.

Onze hersenen gaan, tijdens het puzzelen, in de alfa-staat (11). Onderzoek van neuropsychologen toont aan dat we in die staat zijn bezig zijn, maar tegelijk ontspannen. De alfa-staat wordt door de mens als fijn ervaren. We zijn alert, maar ook ontspannen. In deze staat verwerken we informatie.

Daarnaast beginnen we uit onze bron van creativiteit te putten die beneden ons bewustzijn ligt. Door de ontspannenheid maken we gebruik van onze beide hersenhelften. Tegelijkertijd zijn we uitermate geconcentreerd met één ding bezig.

Een ander voordeel van puzzelen is aanmaak van het stofje dopamine (12). Dat brengt een gelukkig gevoel met zich mee. Bij elk stukje dat we aanleggen, komt de stof vrij. Hoe moeilijker de puzzel , hoe meer dopamine er vrij zal komen per aangelegd stukje. Hoe slechter en onervarener we dus met puzzelen zijn, hoe beter het is om ermee te beginnen.

5. Sla terug

stress verlagen door flink te boxen

We zijn van binnen en buiten veel sterker dan we denken. De sport (kick)boksen wordt al jaren succesvol gebruikt om stress, PTTS en overspannenheid aan te pakken (13) .

Het zorgt voor weerbaarheid, doorbreking van patronen en het verliezen van opgekropte frustraties. Het is de manier om agressie te kunnen uiten zonder iemand pijn te doen. Hoofd en lijf zijn niet voor niets met elkaar verbonden.

Sla je de negatieve energie eruit?

Dan zullen negatieve gedachtes mee gaan. Volgens Tanya Morgan, bokscoach, is slaan op een bokszak uiterst effectief (14). “Wanneer we op de zak slaan en onszelf fysiek uitputten, maakt ons lichaam het stofje endorfine aan. Dat zorgt voor positieve gedachtes.“

Naast dat (kick)boksen stress en frustratie verlicht, helpt het ook om toekomstige innerlijke onrust te onderscheppen. Dat komt, volgens Morgan, omdat we onszelf tijdens het boksen beter leren kennen.

“Boksen is niet alleen slaan. Het is ook een kwestie van geduld hebben en op tijd reageren. Het helpt je indirect dus ook om met situaties uit het dagelijks leven om te gaan”. Kortom: boksen geeft ons de mogelijkheid nu aan de slag te gaan en niet te wachten tot problemen de overhand krijgen.

Ligt er bij jou stress op de loer of heb je het gevoel dat je batterij bijna leeg is? 

Twijfel dan zeker niet en probeer één van de bovenstaande activiteiten uit.

Bovendien hoef je voor de meeste activiteiten niet eens het huis uit.

Je zult zien dat het werkt en je de energie die je erin stopt, terugkrijgt!


Tekst met dank aan: Marcel Schoonenberg


Bronnen:

1.https://www.psychfysio.nl/4_16_3/
2.https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07421656.2016.1166832?journalCode=uart20
3.https://www.bedrock.nl/creatiever-worden/
4.https://www.prnewswire.com/news-releases/swimming-helps-reduce-stress-says-speedo-survey-164401686.html
5.https://www.speedo.com/on/demandware.store/Sites-spdgbgbp-Site/en_JE/GeoShow-Content?cid=342b0a48-d20a-4410-8161-8a83e5800ce7
6.https://www.realbuzz.com/articles-interests/swimming/article/top-10-benefits-of-pool-swimming/
7.https://www.trouw.nl/nieuws/de-wetenschap-weet-het-nu-ook-van-lavendel-word-je-rustig~bd133461/
8.https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/4051-kleurenpsychologie-betekenis-van-kleuren.html
9.https://pss.uvm.edu/ppp/pubs/oh82stress.htm
10.https://www.telegraph.co.uk/news/science/7881819/Smell-of-jasmine-as-calming-as-valium.html
11.https://jr.devries.frl/2008/03/17/hersenen-uitgelegd-in-hersengolven/
12.https://www.hetkanwel.nl/2018/01/07/vier-redenen-om-te-puzzelen/
13.https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/fitness/a27734/boxing-mindfulness-help-anxiety-and-depression/
14.https://www.harpersbazaar.com/uk/beauty/fitness-wellbeing/a19613933/boxing-benefit-mental-health/

stress symptomen herkennen

36 Stress symptomen – Check of jij stress hebt (én wat je kunt doen)!

Stress zorgt voor twee soorten stress symptomen.

  • Je voelt je geestelijk niet goed (psychische symptomen van stress)
  • Je krijgt verschillende lichamelijke klachten (fysieke symptomen van stress)

Toch twijfel je of je te maken hebt met stress. Je voelt je niet zo fit, slaapt slecht of voelt een spanning in je buik.

Een vervelend gevoel? Ja, maar er is meer:

Chronische stress kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen

Je moet er dus niet te lang mee rondlopen.

Maar, je kunt stress weer de baas worden en dat begint bij herkenning.

Herken jij jouw klachten als symptomen van stress?

We hebben de 36 meest voorkomende symptomen voor je op een rij gezet.

En, wat je er aan kunt doen!

Onrustig gevoel de baas worden

Onrustig Gevoel? Met 7 Tips van Onrustig naar Rustig!

Heb je wel eens last van een onrustig gevoel?

Dat is erg vervelend.

Misschien word je onrustig als je teveel werk hebt, maak jij je druk om de kinderen, of over zieke familieleden. Er zijn veel dingen waar je je zorgen over kunt maken, maar is dat wel altijd nodig?

Kun je je niet beter bezighouden met andere dingen en dan zien hoe het verloopt?

Helaas gaat het niet altijd zo gemakkelijk, maar het zou wel fijn als je niet continu onrustig zou zijn als er wat gaande is.

Gelukkig kun je er ook wat aan doen en je onrustige gevoel aanpakken!

Realistisch zijn en er goed op reageren, dat is wat je kunt leren en daar vind je hier 7 tips voor. …

oververmoeid als gevolg van stress

Oververmoeid, een Gevolg van [Stress], Zorgen en Piekeren?

Oververmoeid zijn lijkt meer bij deze tijd te horen dan vroeger.

Chronische vermoeidheid zorgt nu voor grote problemen.

Je merkt oorzaken als stress, burn-out of spanningen vaak te laat.

Het gevolg hiervan is dat je lichamelijke en geestelijke vermoeidheidsklachten ontwikkelt.

Ontdek in dit artikel hoe jouw oververmoeide gevoel zich relateert aan stress, overspannenheid of zelfs burn-out!

En hoe je oververmoeidheid kan aanpakken.

Beste blogs in het omgaan met stress en burn-out

30 Beste Blogs in omgaan met stress, overspannenheid en burn-out

Heb je het gevoel dat je niet meer goed kan omgaan met stress en dagelijkse spanningen?

Ben je op zoek naar meer informatie over stress, overspannenheid of burn-out?

Het internet wordt overspoeld met verschillende blogs over dit onderwerp.

We hebben de 30 beste blogs geselecteerd en laten jou zien waar jij de meest praktische en relevante informatie vandaan haalt.

Met deze unieke lijst van meest waardevolle blogs ontdek je hoe je moet handelen bij stress of een burn-out.

Burn-out, bijna lege batterij, je bent op

Burn-out of Overspannen, Hoe herstel je van een lege Batterij (0>100%)?

Als je een burn-out of een laag energieniveau hebt, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk weer vanaf, toch?

Goed nieuws!

Je kunt iets doen om te zorgen dat je er weer bovenop komt. Dat je weer energie krijgt en vrolijk door je dagen gaat.

Hoe?

Ontdek in dit artikel hoe je interne batterij leegloopt door stress en wanneer dit overgaat in overspannenheid of burn-out.

En hoe je direct een begin maakt aan het herstel van je (dreigende) burn-out.

effectieve tips over positief denken en hierdoor beter omgaan met stress

Positief Denken, 6 Effectieve Tips om Vandaag nog te Beginnen!

Voor sommige mensen lijkt het heel lastig, zo niet ondenkbaar, het begrip positief denken. Maar gelukkig, iedereen kan het leren. Ben je ook bereid om het te leren, sta je er voor open?

Dat is een goed teken, want zo kun je veel stress symptomen herkennen en in de toekomst proberen stress te voorkomen! Het is fijn als je weet hoe je negatieve gedachten om kunt zetten naar iets positiefs.

Dit is namelijk iets wat voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. Ze blijven vaak in het negatieve hangen en daardoor kan stress ontstaan. Het probleem wordt dan steeds groter en zo creëer je, zonder dat je dat wilt, nog meer situaties die niet prettig zijn.

De hoogste tijd om daar wat aan te veranderen en positief te leren denken! Een fijne ontwikkeling voor jezelf en je omgeving! …

man met burn-out symptomen

Burn-out symptomen, de [complete 2018 gids] én wat nu!

Heb jij het je weleens afgevraagd?

Heb ik een burn-out?

Dan ben je niet de enige! Het kan lastig kan zijn te achterhalen of je inderdaad burn-out bent.

Daarom hier dé complete gids en checklist.

Om je te helpen wat de burn-out symptomen zijn, zetten we in dit artikel alle tekenen op een rij.

Ook lees je hoe burn-out herstel voor jou werkt. …

Ultieme gids voor Burn-out Behandeling en Burn-out herstel

Burn-out behandeling, de [ultieme gids] voor jouw herstel (2019)!

Op zoek naar een mogelijke burn-out behandeling?

In de overvloed aan mogelijkheden voor burn-out herstel is dat een uitdaging!

Maar de juiste hulp vinden is hard nodig om je situatie niet te laten verslechteren.

Dit complete artikel helpt je op weg door het oerwoud aan therapieën, behandelingen en coaches...

...met de 8 belangrijkste burn-out behandelingen! 

Let op, hiermee vervang je geen doktersadvies, maar raak je goed geïnformeerd om samen met je arts de juiste vervolgstappen te nemen.

Ok, laten we erin duiken!

chronische stress herkennen

Chronische stress, herken de stress symptomen en word ze de baas!

Er wordt over chronische stress gesproken wanneer stress te lang aanhoudt.

Als je langdurig last hebt van stress symptomen, dan kun je daar ziek van worden met alle gevolgen van dien. In het dagelijkse leven functioneer je niet meer zoals je gewend bent. Je hebt last van overprikkeling en je werk heeft er ook onder te lijden.

Mensen in je omgeving zullen de veranderingen ook aan je merken. Pik deze signalen op en doe er ook wat mee. …

>
Scroll naar top