Op zoek naar een mogelijke burn-out behandeling?
In de overvloed aan mogelijkheden voor burn-out herstel is dat een uitdaging!
Maar de juiste hulp vinden is hard nodig om je situatie niet te laten verslechteren.
Dit complete artikel helpt je op weg door het oerwoud aan therapieën, behandelingen en coaches...
...met de 8 belangrijkste burn-out behandelingen!
Let op, hiermee vervang je geen doktersadvies, maar raak je goed geïnformeerd om samen met je arts de juiste vervolgstappen te nemen.
Ok, laten we erin duiken!
More...
Een ultieme gids...die is compleet en waardevol...maar daardoor ook erg lang. Check de INTRO video als je wilt weten hoe je dit lange, waardevolle artikel het beste gebruikt.
Het komt hierop neer:
Check minimaal de inleiding en conclusie. En gebruik vervolgens de inhoudsopgave om in te zoomen op die onderwerpen die voor jou relevant zijn!
Let's go!
Inleiding: Waarom burn-out behandeling en begeleiding?
Als je al veel te lang opengesteld staat aan stress kom je vroeg of laat op een punt dat je hulp nodig hebt om daar weer uit te komen.
Het is belangrijk aan jezelf toe te geven dat het zo niet langer kan.
- merk je dat je vastzit?
- lukt het je niet om je overspannenheid of burn-out zelf goed aan te pakken?
- ben je moe?
- heb je geen concentratie?
- is het moeilijk om te focussen en discipline op te brengen?
- merk je dat je onrustig blijft?
- blijf je angstig?
Dan kan het lastig zijn om in je eentje te genezen en doe je er goed aan om hulp in te schakelen.
Hoe helpt een professional in mijn situatie
Door hulp te krijgen van een professionele partij kun jij je helemaal op jezelf richten.
Vaak ligt er een diepere oorzaak ten grondslag aan een burn-out.
Of je nou gaat stilstaan bij situaties van vroeger die je hier hebben gebracht, of je helemaal richt op het omgaan met de situatie zoals die nu is...
...iemand die is opgeleid neemt je bij de hand en begeleidt je richting je herstel.
Als je accepteert dat je niet alles zelf kunt en je laat helpen, lukt het je sneller om te herstellen van burn-out.
Door het probleem bij de kern aan te pakken zal je langzamerhand je energie terugvinden en sta je weer op met het gevoel dat je zin hebt in je dag.

Je leert de regie terugpakken over de situatie en zo het gevoel van stress te verminderen. Door hulp te krijgen van iemand die gespecialiseerd is in het behandelen van een burn-out ontdek je de weg naar jouw genezing.
Behandelingen die echt werken bij stress, overspannenheid en burn-out
Om uit je overspannenheid of burn-out te komen is professionele hulp vaak dus erg welkom,
of zelfs noodzakelijk.
Nu bespreek ik de acht belangrijkste burn-out behandelingen. Hiermee kun jij stappen zetten in je herstel van stress, overspannenheid of een burn-out.
Ik vertel je wat een methode inhoudt, hoe het je kan helpen, bij welke fase van stress dit het best aansluit, de kosten en tijdsinvestering én de voor- en nadelen.
Laten we starten met de meest toegankelijke.
Online burn-out begeleiding krijgen, hoe soepel werkt dat?
Burn-out behandeling #1: Online coaching
Hoe klinkt dit?
Vanuit je eigen, veilige huis...en dus
...op afstand begeleid je coach jou met het oplossen van je chronische stress of burn-out.
Online coaching bij burn-out. Je ziet het steeds meer.
Wat kan online coaching voor jou betekenen?
Kirsten Nelis is burn-out coach en ervaringsdeskundige. Ze ontwikkelde vanuit een opleiding én haar eigen ervaring een online programma om je uit je burn-out te helpen: Recharge Your Battery.
Behandelmethode online burn-out coach
Dit doet Kirsten aan de hand van 3 stappen.
Stap 1: het opladen van je batterij. Je gaat 60 dagen aan de slag om weer op te laden en ervoor te zorgen dat jouw batterij opgeladen blijft. Daarvoor leer je opnieuw ontspannen en leer je af op je batterij in te teren.
Stap 2: leren werken op een manier die voor jou werkt. Door de diepte in te gaan leer je jezelf opnieuw kennen en lukt het je meer bij jezelf te blijven. Zo leer je weer vol in je kracht te staan.
Stap 3: je hart volgen. Je ontdekt wie je bent, wat je wilt en hoe je dat wilt. Je gaat op zoek naar wat jouw talent is. Zodat je meer vanuit jezelf werkt en niet vanuit aangeleerde vaardigheden.
Hoe helpt online burn-out coaching mij bij herstel?
Door te erkennen dat je helemaal op bent kun je bezig gaan met opladen. Als je achterhaalt waardoor jou batterij is leeggelopen, krijg je handvatten hoe je dit proces stopzet en omkeert.
Waar laad je juist van op?
En hoe zorg je ervoor dat je niet opnieuw inteert op je reserves? Door hier bewust elke dag aandacht aan te geven leer je in 60 dagen weer in je energie te komen.
Energie die hard nodig is om uit je burn-out te komen. En om andere burn-out behandelingen die hiermee gecombineerd kunnen worden veel beter aan te kunnen.
In welke stress fase is online burn-out coaching nuttig voor mij?
Het programma Recharge Your Battery is er met name voor jou als je he-le-maal op bent. Als je niet meer kunt en geen uitzicht meer hebt. Dus met name wanneer je goed overspannen of burn-out bent.

Echter,
ook in de fase daarvoor kan het goed zijn om deze inzichten te ontvangen om te leren waar jouw batterij van leegloopt en oplaadt. Dan voorkom je dat chronische stress en overspannenheid overgaan in een burn-out.
Kosten en tijdsinvestering
Het online programma duurt 60 dagen en kost normaal €499 (check hier de actieprijs). Deze kosten kunnen onder bepaalde voorwaarden bij de belastingdienst opgegeven worden als scholingskosten.
Voor het bedrijf waar je werkt kan het vanuit het opleidingspotje betaald worden. En ook als ondernemer kun je de kosten in je bedrijf nemen. Bekijk dus goed wat voor jou de opties zijn.
Klinkt goed, maar what's in it for me?
Voordelen
Nadelen
Online coaching werkt heel goed als je het fijn vindt om vanuit je eigen, veilige huis stappen te zetten aan je herstel.
Het combineert perfect met een andere burn-out behandeling, en kan eigenlijk direct worden opgestart.
Wil je snel je energie weer terug om weer een beetje grip op je leven te krijgen?
Stap 1 bij burn-out herstel!
Als je een verhoogde mate van stress ervaart doe je er goed aan om een bezoek aan je huisarts te brengen.
Het is lastig om jezelf te diagnosticeren en in te schatten hoezeer je stress je beperkt. Ook kan de huisarts onderzoeken of er andere oorzaken voor je klachten bestaan.
Methode
Huisartsen gebruiken een vragenlijst, zoals de Maslach Burnout Inventory. Hiermee bepaalt de huisarts hoezeer jouw stress je belemmert. In een consult bespreekt je huisarts wat voor nu een goede oplossing is.

Vaak geldt het advies om rust te nemen. Indien nodig kun je een doorverwijzing krijgen voor een andere behandelaar.
Wat ook helpt...
Sommige praktijken hebben een GGZ-praktijkondersteuner. Deze heeft langer de tijd voor een uitgebreid gesprek en kan dieper op het probleem in gaan.
Hoe dit helpt
Het praten met een professional die aandacht en erkenning geeft aan je probleem kan al enorm opluchten. Vaak schuif je de ernst van de situatie van je af.
even zuchten...
Hoe eerder je een gesprek aangaat met je huisarts, hoe eerder je stappen kunt zetten om je stress te verminderen. Mogelijk ben je zo een burn-out voor. De beslissing om je ziek te melden op je werk is lastig.
Een advies van de huisarts maakt dat je beter de stap kunt zetten om jezelf rust te geven.
eindelijk rust pakken...
Welke fase
Met name in het stadium waarin je last hebt van stress of chronische stress helpt het om met je huisarts te spreken. Echte overspannenheid of een burn-out kun je op die manier voor zijn.
Ben je al overspannen of heb je een burn-out? Dan helpt je huisarts je met het vinden van een behandelaar die bij jou past.
En het goede nieuws...
Kosten en tijdsinvestering
Een consult bij je huisarts wordt vergoed door je verzekeraar, het kost je geen eigen risico. Een gesprek duurt normaal gesproken zo’n tien minuten.
Geef bij het inplannen aan waarvoor je komt. Er kan dan besloten worden om een dubbele afspraak voor je in te plannen.
Wanneer er een GGZ-praktijkondersteuner aanwezig is in de praktijk kunnen er meerdere gesprekken gepland worden om door te praten over de problematiek.
ok, wat zijn dan de voordelen voor mij?
Voordelen
en de nadelen dan?
Nadelen
Toch...
...is de huisarts altijd goed om te benaderen bij gezondheidsklachten. Zo kun je een juiste diagnose laten stellen omtrent jouw klachten.
En van daaruit kun je verder kijken wat er nodig is om te genezen van burn-out.
Na de huisarts komt al snel de bedrijfsarts of UWV-arts in beeld...
Hoe helpt de bedrijfsarts mij bij burn-out herstel?
Wanneer je je ziek meldt bij je werk kun je verwachten dat je een oproep krijgt van de bedrijfsarts. Je werkgever schakelt deze in om een diagnose te stellen van jouw ziekte.
Zo wordt bepaald in welke mate je (tijdelijk) wordt afgekeurd voor werk. De bedrijfsarts geeft jouw werkgever advies in hoe ze met je om moeten gaan.
Hoe doen ze dat?
Methode
Alleen de bedrijfsarts is bevoegd om te bepalen of een werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is. De werkgever kan en mag dit niet.
Binnen een week na je ziekmelding moet je werkgever hiervan dan ook melding maken bij de bedrijfsarts of arbodienst. Deze zal een vergelijkbare vragenlijst hanteren als de huisarts om te achterhalen in welke mate stress je belemmert om te werken.
De bedrijfsarts is er om bij te dragen aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Hij/zij werkt voor een belangrijk deel hetzelfde als de huisarts.
Maar...
...er is een belangrijk verschil. De bedrijfsarts stelt een rapport op van het gesprek met jou dat hij naar je werkgever stuurt. Dit is nodig om een verzuim- en hersteldossier op te bouwen (bron: Arboportaal).

Hoe dit helpt
De bedrijfsarts zoekt naar een manier waarop jij zo snel mogelijk weer gezond aan het werk kunt. Daarbij behartigt hij zowel jouw belangen als die van het bedrijf waar je werkt. Vanuit het advies wordt een re-integratieplan opgesteld.
Het kan heel lastig zijn om weer aan het werk te gaan als daar de bron van stress vandaan komt. Toch duurt het herstel vele malen langer als je helemaal bij je werk wegblijft.
Ook...
...de bedrijfsarts is bevoegd om je door te verwijzen naar een behandelaar die helpt je weer op de been te krijgen.
Wanneer komt dit om de hoek kijken?
In welke fase
De bedrijfsarts komt doorgaans in beeld wanneer je door overspannenheid of een burn-out niet meer in staat bent om te werken. Het is een belangrijke speler in het re-integratieproces.
Goed, maar
Kosten en tijdsinvestering
De bedrijfsarts wordt door jouw werkgever bekostigd. Meestal duurt een gesprek tussen de 20 en 30 minuten. Het eerste gesprek is waarschijnlijk iets langer dan de volgende afspraken.
Na een aantal weken zal je opnieuw gevraagd worden langs te komen. Afhankelijk van de duur en het verloop van je herstel kunnen vervolgafspraken ingepland worden.
[Boem], daar sta je dan!
maar, wat zijn de voor- en nadelen?
Voordelen
Nadelen
Goed...
...een bedrijfsarts kun je gewoon niet om heen. Het is een key player in burn-out herstel als je in loondienst of uitkering bent. Leuk, misschien niet. Nuttig, meestal wel.
Wat doe je?
Probeer een klik te krijgen met je bedrijfsarts. Samen zullen jullie moeten streven naar de optimale herstelsituatie voor jou en je werkgever.
Nu komen de meer inhoudelijke specialisten aan bod. De behandelaars die daadwerkelijk met jou stappen gaan zetten in je burn-out herstel.
Als je overspannen bent of een burn-out hebt, kunnen gesprekken met een psycholoog veel voor je betekenen. Bij chronische stress zijn je hoofd en lichaam beide ontregeld.
Een psycholoog houdt zich vooral bezig met wat er in jouw hoofd gebeurt waardoor je zoveel stress ervaart. Via je huisarts kun je een doorverwijzing krijgen.
Methoden om je echt te helpen met burn-out
Psychologen hanteren verschillende methoden om je te helpen. Geen burn-out is hetzelfde, dus bieden de meeste psychologen een gepersonaliseerd programma aan dat bij jou past.
Je zal veelal aan de slag gaan met het aanleren van vaardigheden die je helpen om minder stress te ervaren. Zo werk je bijvoorbeeld aan je assertiviteit, je timemanagement of conflicthantering.
Daarnaast is het niet ongebruikelijk om naar onderliggende problematiek van je burn-out te zoeken.
Omdat je heel persoonlijke gesprekken zult hebben met deze persoon is het belangrijk dat je een klik hebt.
Dus...
...bel altijd even van tevoren met een psycholoog voordat je besluit om er gesprekken te gaan voeren.
Hoe helpt een psycholoog mij bij burn-out herstel?
Een psycholoog die zich specifiek richt op het omgaan met stress en het herstellen van een burn-out helpt je om weer in je energie te komen.
Je werkt samen met de burn-out psycholoog aan het opnieuw leren ontspannen en het verdelen van je energie over verschillende activiteiten, werkzaamheden en personen. Je ontdekt je grenzen en gaat ermee aan de slag om deze te leren bewaken.
Verder kan er gekeken worden naar de oorzaak van je burn-out en onderzoek je hoe je de factoren aanpakt die je zover gekregen hebben.
Laten we er verder in duiken.
In welke fase van stress, overspannenheid of burn-out?
Een psycholoog kan in elk stadium van stress ingezet worden. Wanneer je in een vroeg stadium gesprekken voert kan het helpen overspannenheid of een burn-out te voorkomen.
Gesprekken met een psycholoog dragen bij aan je zelfreflectie.

Echter, praten over vroeger kan zwaar zijn. Zeker in je stress-piek, als je stevig in een burn-out zit.
daarover later meer...
Het kan juist interessant zijn om op het moment dat je je beter voelt en re-integreert meer de diepte in te duiken. Zodat je ontdekt wat jouw verleden voor invloed heeft gehad op je burn-out.
Kosten en tijdsinvestering
In bepaalde gevallen krijg je een aantal burn-out behandelingen bij een psycholoog vergoed door je verzekering, zoals wanneer dit met angst en depressies gepaard gaat.
Het is daarbij belangrijk welke diagnose je huisarts je meegeeft bij de doorverwijzing. Indien het niet vergoed wordt komen de kosten in de meeste gevallen voor je eigen rekening.
Tenzij je op bepaalde gronden iets met je werkgever kunt regelen. De tarieven lopen op tot €150 per bezoek.
De duur van een traject bij een psycholoog is vaak iets langer dan bij een coach. Vaak beslaat het een aantal maanden.
We zetten de "pros and cons" op een rijtje.
Voordelen
Nadelen
Al met al is de psycholoog een nuttige burn-out behandeling waarmee je echt structurele verbeteringen kunt doorvoeren.
We gaan verder met Burn-out coaching.
Burn-out behandeling #5: Burn-out coach
Hoofdstuk overslaan, klik hier
Direct naar conclusie, klik hier
Een psycholoog is vooral theoretisch opgeleid. Een coach is meer praktijk- en ervaringsgericht opgeleid.
In grote lijnen verschilt de aanpak van burn-out coaches van die van psychologen in de toekomstgericht werkwijze. Waar een psycholoog meestal ook het verleden zal meenemen in de aanpak.
Verschillende aanpakken die leiden tot inzicht
Een coach die zich met burn-out bezighoudt kan hiervoor veel verschillende aanpakken hanteren. Deze aanpakken hebben steeds hetzelfde doel: om via reflectie tot inzichten te komen.
De burn-out coach richt zich samen met jou op door jou gekozen doelen. De nadruk ligt op het vergroten van de mentale flexibiliteit.
Het komt neer op het volgende.
Zo leer je omgaan met verrassingen of veranderingen in je leven. En met de opgedane inzichten ga je direct aan de slag.
Je past deze vervolgens toe in je dagelijks leven en reflecteert hier in een volgende sessie weer op.
Hoe helpt een burn-out coach mij bij burn-out herstel?
Omdat de aanpak van een burn-out coach zo praktijkgericht is, kun je alles wat je leert direct toepassen. Er zijn veel coaches die zich specifiek richten op het aanpakken van een burn-out.
Daarmee ga je aan de slag met het vinden en aanpakken van:
- jouw energiegevers,
- je energievreters,
- je ontspanning,
- waar je kracht ligt,
- wat je omgeving voor je doet en...
...hoe je een gezonde levensstijl kunt inrichten.
In deze fases van stress biedt de burn-out coach hulp
Een coach biedt je vaak eenvoudige handvatten waarmee je direct aan de slag kunt. Daarom kan een traject in elke fase van stress uitkomst bieden.
Specifiek een burnout coach is een goede ondersteuning wanneer je overspannen of burn-out bent.
Maar in het re-integratietraject kan een coach een ware eye-opener zijn om weer bij jezelf te komen en keuzes te maken waar je gelukkig van wordt.

Dat is wat we willen, toch?
Kosten en tijdsinvestering
Een coachingstraject varieert van een aantal weken tot een aantal maanden. Omdat je onderzoeksvraag goed wordt overlegd zit er meestal een heldere kop en staart aan een coaching traject.
Coaching kan onder het opleidingsbudget van je werkgever vallen. Het is in allebei jullie belang dat je weer in volle kracht komt te staan. Daarom is het niet ongebruikelijk dat je werkgever de sessies betaalt.
Er zijn mogelijkheden om het als opleidingskosten op te geven bij je belastingaangifte. Of door vergoeding te krijgen vanuit het PGB. Dit gaat via het UWV.
Als ZZP-er kun je het als bedrijfskosten opgeven. Als je een traject zelf moet financieren dan kun je denken aan €75 tot €100 per sessie.
Voordelen
Nadelen
Burn-out coaches zijn populair. Maar bieden ook echt goede kansen op herstel.
Een wat klassiekere, maar zeer effectieve burn-out behandeling is cognitieve gedragstherapie.
Laten we daar nu induiken.
Burn-out behandeling #6: Cognitieve gedragstherapie
Hoofdstuk overslaan, klik hier
Direct naar conclusie, klik hier
Hoe helpt cognitieve gedragstherapie mij bij burn-out herstel?
Met deze vorm van burn-out therapie werk je met oefeningen waarmee je leert anders tegen situaties aan te kijken. En je leert er anders mee om te gaan.
In het geval van stress, overspannenheid of een burn-out ga je dus bezig zijn met het anders bekijken van de situaties die je stress veroorzaken.
Herstelmethode die bewezen werkt bij burn-out
Cognitieve gedragstherapie bestaat uit twee losse vormen van therapie, namelijk gedragstherapie en cognitieve therapie.
Zo ga je aan de slag met jouw manier van handelen met als doel gedragsverandering én met je manier van denken daarbij.
Tijdens de sessies werk je met vragenlijsten en oefeningen en tussen de sessies door werk je aan huiswerkopdrachten.

Er wordt naar een specifiek probleemgebied gekeken. Bij stress of een burn out ga je dus concreet bezig met het gedrag dat de stress veroorzaakt en de gedachten die je hier gebracht hebben.
Bron: Adfstichting.
Burn-out oplossen? Hoe helpt cognitieve gedragstherapie mij?
Ben je geneigd om steeds op situaties en gebeurtenissen in te zoomen met een negatieve gedachte. Dan heeft dit een negatief effect op je beleving ervan.
Vaak is de negatieve gedachte ongegrond. Ervaar je bijvoorbeeld steeds angst, dan heb je het gevoel dat je in gevaar bent. Terwijl dit niet het geval is.
Daarbij wordt meer gekeken naar de toekomst dan naar het verleden. Oftewel: je gaat aan de slag met jezelf om nu en in de toekomst betere keuzes te maken.
Door te leren om anders te reageren verandert je gevoel en je gedachte bij een situatie. En door je gedachten te veranderen zal je weer anders leren reageren. Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan onderstaande video van Ascender.
Maar wanneer is cognitieve gedragstherapie toepasbaar?
In welke fasen van herstel
In de fase waarin stress serieuze vormen aanneemt wordt cognitieve gedragstherapie met name interessant. Om gedrag en gedachten te kunnen veranderen is het belangrijk dat daarvan de noodzaak wordt ingezien.
Er is veel onderzoek gedaan naar cognitieve gedragstherapie bij burn-out. En dit wordt nu volgens officiële richtlijnen gezien als eerste keus bij onder andere vermoeidheid en burn-out.
Ook in een re-integratie traject is er een belangrijke meerwaarde gezien de praktijkgerichte aanpak.
Kosten en tijdsinvestering
Een traject bij een cognitieve gedragstherapeut beslaat tussen de vijf en 25 sessies. Normaal gesproken worden de gesprekken elke twee weken ingepland.
De duur van het traject beslaat dus tussen een aantal maanden tot een jaar. Afhankelijk van de ernst van de situatie en de vorderingen die je maakt.
Cognitieve gedragstherapie valt onder psychotherapie. Als je aan kunt tonen dat je burn-out langer dan 6 maanden aanhoudt én als je wordt doorverwezen, wordt het vergoed door je zorgverzekeraar.
Onderzoek dit altijd goed van te voren zodat je niet alsnog voor onverwachtse kosten komt te staan. De kosten van een sessie lopen op tot zo’n €100.
ok, wat brengt het me.
Voordelen
Nadelen
Het is simpel...
Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectieve therapie bij burn-out herstel.
Maar, kijk of het bij je past.
Misschien voel je meer bij de volgende burn-out behandelingen. We gaan door met de wandel- en hardlooptherapie.
We naderen het einde...
Burn-out behandeling #7: Hardloop- en wandeltherapie
Hoofdstuk overslaan, klik hier
Direct naar conclusie, klik hier
Hoe helpt wandel- en hardlooptherapie mij bij burn-out herstel?
Met deze vormen van burn-out begeleiding voer je gesprekken en ga je fysiek aan de slag. Dat hardlopen als burn-out preventie werkt is wetenschappelijk bewezen.
Met wandeltherapie worden reguliere therapie of coaching methodes gehanteerd, maar dan in de buitenlucht.

Methode om actiever mee te herstellen
Wat is hardlooptherapie en wandeltherapie eigenlijk?
Deze vorm van burn-out behandeling is een combinatie van bewegen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen die worden aangevuld met gesprekken en fysieke oefeningen.
Je leert bijvoorbeeld met grenzen om te gaan door een lijn op de grond te tekenen en te ervaren wat het met je doet als iemand daaroverheen stapt.
Blijf je staan of deins je terug?
Aanbieders zijn bijvoorbeeld Instatera en Bofit. Tijdens wandelcoaching sessies voer je gesprekken met de therapeut, terwijl je door de natuur loopt.
Klinkt goed.
Hoe helpt deze burn-out therapie mij?
Bewegen en buitenlucht helpen bij het verlagen van het stressniveau. Als je die beweging en buitenlucht combineert met coaching dan versterken deze drie elkaar.
Hier is het bewijs.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zowel hardloop- als wandeltherapie effectief is en resultaat boekt bij overspannenheid en burn-out. Bron: Effectmeting wandelcoaches.
Laat het me uitleggen.
De buitenlucht en natuurbeleving helpen je bij je stressklachten en concentratieproblemen. Door je verbonden te voelen met de natuur en deze zintuiglijk te ervaren voel je je onderdeel van de natuur.
De gesprekken helpen je stil te staan bij je gedrag en manier van denken.
De fysieke oefening van het hardlopen helpt doordat je endorfine aanmaakt. Daardoor zit je lekkerder in je vel en vermindert de stress in je lijf.

In welke fasen van stress
Hardlooptherapie werkt met name heel goed bij burn-out preventie. Dus in de fase als een burn-out begint op te komen, als je bijvoorbeeld vermoeid bent en lusteloos. Je kunt in deze fase misschien nog wel werken, maar merkt dat je niet functioneert zoals je wilt.
Als je echt diep in je burn-out zit en je batterij helemaal leeg is heb je waarschijnlijk niet voldoende energie om deze fysieke therapiemethode op te pakken.
Een wandelcoach kan in deze fase wel een goede uitkomst bieden. Beide methodes werken ook tijdens een re-integratietraject.
Kosten en tijdsinvestering
Bij sommige zorgverzekeringen vallen wandelcoaching en hardloopcoaching onder alternatieve geneeswijzen. Als je aanvullende verzekerd bent kunnen de sessies (deels) vergoed worden.
Een sessie kost bij beide vormen van therapie tussen de €50 en €100. Je kunt rekenen op 8 tot 16 sessies, afhankelijk van je voortgang en waar je behoefte aan hebt.
Voordelen
Nadelen
Lijkt je dit wat?
Via vind-een-therapeut.nl vind je een wandeltherapeut in jouw buurt.
Het laatste hoofdstuk...
Nu duiken we in de integrale aanpak van de kliniek.
Burn-out behandeling #8: Burn-out Kliniek
Hoofdstuk overslaan, klik hier
Direct naar conclusie, klik hier
Hoe helpt een kliniek mij bij burn-out herstel?
In plaats van zelf met je burn-out aan de slag te gaan, of op wekelijkse basis coaching of therapieën te volgen, kun je er ook voor kiezen om even helemaal uit je eigen leven te stappen.
Er zijn klinieken die gespecialiseerd zijn in de behandeling van overspannenheid en burn-out. Hier volg je gedurende een (korte) periode een intensief traject.
Verschillende methoden voor burn-out herstel
Klinieken hebben allemaal hun eigen methode.
U-center
Zo kiest U-center voor zeven weken klinische opname in een psychotherapeutisch centrum. Hierna volg je zeven weken burn-out behandeling in je eigen omgeving.
In de kliniek leer je oude patronen loslaten, je weerbaarheid te herstellen en kwetsbaarheden te lijf te gaan door nieuwe gedragspatronen op te bouwen. In de weken daaropvolgend word je begeleid om het geleerde toe te passen in de praktijk.
En wie nog meer.
Burnout Herstel Centrum
Het Burnout Herstel Centrum biedt een gepersonaliseerd programma waarbij je mogelijk binnen 3 weken alweer functioneert.
In de kliniek ga je aan de slag met diverse behandelingen gericht op lichaam en geest. Je profiteert van het alleen zijn. Hierdoor blijf je ook na de behandeling op jezelf gefocust.
Wil je echt even helemaal weg zijn van alles dat ervoor gezorgd heeft dat je op dit punt van overspannenheid of een burn-out bent gekomen?
Prospero
Dan kun je er ook voor kiezen om over de landsgrenzen te gaan. Prospero geeft je bijvoorbeeld de kans om in Santa Pola in Zuid Spanje aan jezelf te werken.
In 5 weken richt je je met onder andere cognitieve gedragstherapie, ontspanningsmethoden, gezonde voeding en een op jou afgestemd sportprogramma op je genezing.
Hoe helpt deze burn-out behandeling precies?
Kies je er voor om tijdelijk intrek te nemen in een kliniek om aan je chronische stress of burn-out verschijnselen te werken. Dan onttrek je jezelf even aan je eigen leven en stort je je volledig op je herstel.
Vaak is je burn out het gevolg van meerdere factoren die je stress geven. Als je een (korte) tijd intern gaat in een kliniek, kun je je focussen op jezelf zonder je aandacht te hoeven verdelen over je partner en/of kinderen bijvoorbeeld.
Bovendien heb je vaak de mogelijkheid langere therapiesessies te volgen en daarna in afzondering bezig te gaan met het verwerken van de nieuwe inzichten.
In welke burn-out fase is dit toepasbaar
Zowel met chronische stressklachten als met een burn-out of in een herstellende fase kun je de stap zetten om je in te schrijven bij een kliniek.
Maar dat niet alleen.
Het kan ook preventief werken om in een situatie met verhoogde stresslevels aan jezelf te werken.
Tijdens een burn-out werkt de afzondering vooral goed. Je kunt je namelijk goed op jezelf richten zonder het gevoel te hebben hier steeds verantwoording voor af te moeten leggen aan je omgeving.

ok, en nu de grote vraag
Kosten en tijdsinvestering
Het is afhankelijk van de kliniek wat de kosten zijn en de prijzen zijn vaak op aanvraag beschikbaar.
Veel klinieken geven aan dat een deel van de kosten kunnen worden verhaald op bepaalde zorgverzekeringen. En dat het veel voorkomt dat een werkgever een deel van de kosten op zich neemt.
Bekijk de voorwaarden van verschillende verzekeringen op zorgwijzer.nl. Klinieken zijn meestal bereid gesprekken met je werkgever, huisarts en bedrijfsarts aan te gaan om uitleg te geven over de behandeling en hier overleg over te hebben.
Maar let op
De kosten die je tijdens je verblijf maakt, liggen vaak bij jezelf. Ontbijt, lunch en diner kunnen bijvoorbeeld voor eigen rekening zijn. De periode dat je verblijft in een herstellingsoord varieert van een paar weken tot een paar maanden.
Je burn-out behandeling gebeurt dan niet altijd volledig intern. Het kan zich na een interne periode voortzetten in een behandeling op afspraak.
Voordelen
Nadelen
Bedenk goed wat het met je doet als je in een kliniek gezeten hebt. Het kan ontzettend goed werken, maar denk er niet te luchtig over.
Bespreek goed met je huisarts en/of bedrijfsarts of dit voor jou een goede stap is.
Conclusie en vervolgstappen

Wow!
Je hebt het einde gehaald. Wat is dit een artikel geworden zeg!
We gaan even terugspoelen en de belangrijkste punten samenvatten!
We hebben 8 burn-out behandelingen uitgebreid besproken. De eerste stap in burn-out herstel is ALTIJD je huisarts. Deze kan je symptomen onderzoeken en de juiste diagnose stellen.
Je bedrijfsarts of UWV arts komt vanzelf om de hoek kijken als je in loondienst of in uitkering bent. Samen met je huisarts vormt hij/zij de basis hulpverlening rondom je herstel en re-integratie.
Vanuit daar kun je diverse burn-out therapieën kiezen die helpen om je burn-out op te lossen.
We zagen:
Online Coaching, Psycholoog, Cognitief gedragstherapeut, Hardloop/wandelcoach, Burn-out Coaches en Kliniek.
Stuk voor stuk goede methoden om begeleid te worden uit jouw chronische stressprobleem. Alle behandelingen hebben hun voor- en nadelen. En het is sterk afhankelijk van jouw specifieke diagnose en persoonlijke voorkeuren wat de beste optie voor jou is.
Wat ik wel kan zeggen.
"Prioriteit nummer #1 bij jouw burn-out herstel is het herstellen van je energie!"
Daarom raad ik je aan om niet te wachten en direct te starten met Online coaching. Vanuit een meer ontspannen basis en meer energie zul je merken dat je leven al gelijk een stuk lichter aanvoelt.
En dat je voelt dat je de energie weer krijgt om aan de slag te gaan met bepaalde burn-out behandelingen, zoals een psycholoog.
Zeker als je ook nog op een wachtlijst staat, is het raadzaam om te starten met het herstellen van je energie! Je wilt toch niet dat je leven stil staat terwijl je braaf zit te wachten?
Check hier het online programma Recharge Your Battery>>>
===
Ok!
Je bent nu beter geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden die je hebt en kunt samen met je huisarts en/of bedrijfsarts beslissingen nemen.
Ik hoop van harte dat je de juiste keuzes gaat maken, zodat jij weer je leven terug krijgt!!
Vond je dit artikel ook te gek? Deel het met je netwerk! Of laat weten wat je gedachten zijn! Misschien heb ik iets gemist? Laat het hieronder weten!
Grtz, Lars
Helpt me verder op weg! Groetjes, Simone
Fijn om te horen Simone!