Oververmoeid, een Gevolg van [Stress], Zorgen en Piekeren?

oververmoeid als gevolg van stress

Oververmoeid zijn lijkt meer bij deze tijd te horen dan vroeger.

Chronische vermoeidheid zorgt nu voor grote problemen.

Je merkt oorzaken als stress, burn-out of spanningen vaak te laat.

Het gevolg hiervan is dat je lichamelijke en geestelijke vermoeidheidsklachten ontwikkelt.

Ontdek in dit artikel hoe jouw oververmoeide gevoel zich relateert aan stress, overspannenheid of zelfs burn-out!

En hoe je oververmoeidheid kan aanpakken.

Vermoeid of oververmoeid

We voelen ons allemaal weleens vermoeid. Wie een nacht tekort heeft geslapen of het eventjes erg druk heeft, krijgt te maken met vermoeidheid symptomen.

Na één of meer nachten goed slapen verdwijnt deze vermoeidheid vanzelf.

Je raakt oververmoeid wanneer je een slaaptekort niet kan inhalen. Of wanneer je, ondanks voldoende slaap, toch een futloos en moe gevoel blijft houden.

Wie langdurig oververmoeid is, kan last krijgen van verschillende lichamelijke klachten. Daarnaast kan er een aantal psychische vermoeidheidsklachten ontstaan. Als gevolg hiervan slaap je nog slechter of minder, waardoor je in een vicieuze cirkel raakt.

oververmoeide man tijdens werk

Oververmoeid door lichamelijke klachten

Mensen met lichamelijke klachten slapen over het algemeen slechter. Pijnklachten zorgen ervoor dat je moeilijker in slaap komt of vaker wakker wordt.

Heb je vaak last van brandend maagzuur, dan zullen deze klachten in de nacht vaak verergeren: ook dit houdt je uit de slaap. Zo kunnen bestaande pijnklachten dus het oververmoeide gevoel veroorzaken of verergeren.

De invloed van hormonen

Hormonen bepalen je slaapritme, maar kunnen er ook voor zorgen dat je te maken krijgt met een verstoord slaappatroon. Vrouwen in de overgang ervaren duidelijk wat hormonen met hun lichaam doet.

Zo ontstaat er vaak slapeloosheid, nachtelijk zweten of vaak wakker worden met een oververmoeid gevoel als gevolg. Ditzelfde geldt voor zwangere vrouwen, die over het algemeen lichter slapen.

Mannen hebben wat minder last van hormonen in combinatie met een oververmoeid gevoel. Bij mannen spelen vaak andere oorzaken een rol.

Denk hierbij aan stress, spanning, pijn of onregelmatig slapen. Zo kan werken in ploegendiensten ervoor zorgen dat het biologisch slaapritme verstoord wordt.

De grootste oorzaak: stress

Een oververmoeid gevoel wordt in veel gevallen veroorzaakt door stress.

Ook hier spelen hormonen een belangrijke rol. Het hormoon cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Dit komt vrij bij periodes van stress.

Om te weten hoe stress van invloed is op oververmoeidheid, leggen we eerst uit wat stress is en waarom dit ontstaat.

Wat is stress?

Stress wordt vaak als iets negatiefs beschouwd. Toch heeft stress een nuttige functie.

Het beschermt ons tegen gevaarlijke situaties of een gebeurtenis waarbij ons leven gevaar loopt.

Staan we oog in oog met een roofdier of aan de rand van een afgrond, dan gebeurt er een aantal belangrijke dingen in ons lichaam. De hartslag gaat omhoog. Hierdoor wordt zuurstofrijk bloed sneller rondgepompt, waardoor de spieren in staat zijn om snel te reageren.

Ook nemen de spieren meer suikers op, voor directe energie. Je wordt alert, ervaart minder pijn en bent in staat om betere prestaties te leveren.

Stresshormoon Cortisol

Dit wordt allemaal veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat ervoor zorgt dat je klaar bent om te vechten of te vluchten.

Nadat de stresssituatie weg is, neemt het cortisolniveau weer af. Hierop volgt ontspanning en herstel.

Op dit punt begint het echte probleem, omdat de moderne mens vaak of continue stress ervaart. Hierdoor blijft het cortisolniveau hoog.

Op de lange termijn kan dit zich uiten in symptomen als een hoge bloeddruk, darmklachten, verminderde concentratie, overgewicht en oververmoeid zijn. Bij langdurige stress kunnen er zelfs ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten ontstaan.

Verschil tussen overspannen en burn-out

De termen stress, overspannen en een burn-out worden vaak door elkaar gebruikt. Duidelijk is wel dat deze drie moeheid en een verminderde concentratie veroorzaken.

Iedereen ervaart weleens stress. Wanneer dit langdurig aanhoudt spreken we van chronische stress of overspannenheid.

Overspannen symptomen lijken erg veel op die van stress. Verschil is dat je sneller prikkelbaar bent, veel piekert en je lusteloos en altijd moe voelt. Dit gevoel gaat ook niet weg na een moment van ontspanning.

Tussen overspannenheid en een burn-out ligt een duidelijke lijn. Chronische stress of overspannen zijn is omkeerbaar. Dit betekent dat de oorzaak kan worden weggenomen.

Bij een burn-out is er sprake van jarenlange chronische stress, waardoor een oververmoeid gevoel en andere klachten niet meer te vermijden zijn.

Mensen met een burn-out zijn helemaal opgebrand en niet meer in staat om hun normale werkzaamheden uit te voeren.

Werknemers vaker last van oververmoeidheid

Ruim 40% van alle werkende Nederlanders heeft regelmatig last van een oververmoeid gevoel. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een te grote werkdruk, spanningen op het werk en stress.

Veel werknemers durven of kunnen zich niet voldoende te ontspannen. Ze voelen zich schuldig tegenover de werkgever, hebben onvoldoende financiële ruimte of vinden geen tijd voor ontspanning.

Als gevolg van oververmoeid zijn en stress melden werknemers zich vaker ziek (bron: Rijksoverheid).

Slechts een klein gedeelte hiervan weet de situatie blijvend te veranderen. Ook hier zorgt angst of onzekerheid over het werk en de toekomst ervoor dat problemen niet goed worden aangepakt.

Oververmoeidheid effectief behandelen

Wat te doen bij oververmoeidheid?

Door meer te ontspannen, positief te denken en meer zelfvertrouwen te hebben, kan het oververmoeide gevoel verdwijnen.

Het probleem aanpakken begint met het vaststellen van de oorzaak. Hierbij is het raadzaam om je huisarts te betrekken, om uit te sluiten of je andere fysieke of geestelijke oorzaken hebt van je vermoeidheidsklachten.

Heb je last van oververmoeid zijn in combinatie met een onrustig gevoel, zorgen en/of veel piekeren, dan wordt het tijd om het roer om te gooien.

In veel gevallen blijkt dat stress verminderen leidt tot een beter slaappatroon, een fitter gevoel en een actiever leven.

oververmoeid bestrijden maakt je energiek

Stress is een manier van denken

In onze huidige samenleving komen we nog maar weinig in aanraking met grote gevaren. Stress zit voornamelijk in ons hoofd en is een manier van denken. Chronische stress is een grote aanslag op lichaam en geest.

Stop oververmoeid zijn en verminder piekeren en stress.

Frank de Moei van Newstart ontwikkelde een effectieve en bewezen methode om meer te ontspannen en te genieten van het leven.

Dit gebeurt onder andere door negatief denken om te zetten in positief denken. Hiermee neem je niet alleen veel zorgen weg, ook ben je beter in staat om oplossingsgericht te denken en te handelen.

Daarnaast verdwijnen angsten, twijfels en onzekerheid naar de achtergrond, waardoor je zelfverzekerder in het leven staat.

Verminder oververmoeidheid

Schaam je niet voor stress en oververmoeid zijn, maar vecht hiertegen.

Laat zien dat ook jij je zorgen, stress en negatieve gedachten kan verminderen, zodat je oververmoeidheid verdwijnt.

Ontdek hoe je weer energie krijgt met de online training voor minder stress en zorgen van Newstart!

  • Bella schreef:

    Ik blijf misselijk en veel angstgevoelens probeer positief te denken maar effect daarvan is dan net langzaam hoelang ga ik me nog zo voelen.

  • >
    Scroll naar top