36 Stress symptomen – Check of jij stress hebt (én wat je kunt doen)!

stress symptomen herkennen

Stress zorgt voor twee soorten stress symptomen.

 • Je voelt je geestelijk niet goed (psychische symptomen van stress)
 • Je krijgt verschillende lichamelijke klachten (fysieke symptomen van stress)

Toch twijfel je of je te maken hebt met stress. Je voelt je niet zo fit, slaapt slecht of voelt een spanning in je buik.

Een vervelend gevoel? Ja, maar er is meer:

Chronische stress kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen

Je moet er dus niet te lang mee rondlopen.

Maar, je kunt stress weer de baas worden en dat begint bij herkenning.

Herken jij jouw klachten als symptomen van stress?

We hebben de 36 meest voorkomende symptomen voor je op een rij gezet.

En, wat je er aan kunt doen!

Stress symptomen, herken ze bij jezelf

Laten we beginnen…

1. Rusteloos gevoel

Heb je een onrustig gevoel en heb je moeite met ontspannen, sta dan eens stil bij stress. Door het vrijkomen van hormonen ontwikkel je een nervositeit die moeilijk verdwijnt.

2. Een knallende hoofdpijn

Eén van de belangrijkste symptomen van stress is hoofdpijn. Je krijgt te maken met spanningshoofdpijn, waarbij je een drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd voelt. Het lijkt alsof er een strakke band om het hoofd is gespannen.

3. Een stijve nek

Bij stress span je spieren onbewust aan. Deze verkrampte houding zorgt voor een pijnlijke en stijve nek. In veel gevallen straalt dit ook uit naar de schouders.

4. Veel piekeren kan duiden op stress

Iedereen piekert weleens. Stop je veel tijd en energie in het piekeren of houdt het je uit je slaap, dan heb je mogelijk te maken met stress.

5. Rugpijn door stress

Bij langdurige stress ontstaat er te veel spanning op de rugspieren. Hierdoor ontstaat er pijn in de rug, vaak in de lage rug.

Stress symptomen - rugpijn door stress

6. Vergeetachtigheid

Bij vergeetachtigheid heb je moeite om informatie op te slaan of te onthouden. Dit is een van de stress symptomen die vaker voorkomt. In combinatie met concentratieproblemen en een slaapstoornis wordt je aardig beperkt in je werkzaamheden.

7. Stress symptomen waar je wakker van ligt

Stress zorgt voor piekeren en onrust. Het is zelfs een van de grootste veroorzakers van slaapproblemen. Uitputting of opwinding kunnen je uit je slaap houden.

8. Vermoeidheid overdag

Slaapproblemen zorgen voor vermoeidheid, maar ook de stress zelf maakt je lichamelijk en geestelijk uitgeput. Geestelijke spanningen zijn een zware aanslag op het lichaam, hierdoor raak je oververmoeid.

Wist je dit al over stress?

De cijfers liegen er niet om, ruim de helft van alle Nederlanders ervaart regelmatig stress. Hiervan heeft bijna 30% elke dag stress. Stress brengt lichamelijke en psychische stress symptomen met zich mee. Een bonkende hoofdpijn, nek- en rugklachten en slapeloosheid komen het vaakst voor.

Wie niks aan stress doet, krijgt op de lange duur te maken met andere stressklachten. Daarom is het belangrijk om de symptomen van stress voortijdig te herkennen.

Laten we verder gaan…

9. Duizeligheid door stress

Een duizelig gevoel wordt vaak veroorzaakt door een oppervlakkige ademhaling. Hierdoor krijgen de hersenen onvoldoende zuurstof, met duizeligheid als gevolg.

10. Tinnitus / oorsuizen stress

Heb je last van duizeligheid of een hoge bloeddruk, dan heb je mogelijk ook last van oorsuizen of tinnitus. Hierbij hoor je een geluid in je oor dat er niet is, maar wel door de hersenen geregistreerd wordt.

11. Snel geïrriteerd

Mensen met stress symptomen zijn snel geïrriteerd of prikkelbaar. Zolang de stress in stand blijft, is het moeilijk om dit gevoel los te laten.

12. Snel huilen

Bij stress symptomen hoort ook emotionele labiliteit. Je voelt je snel aangevallen of machteloos. Als gevolg hiervan huil je vaker dan gemiddeld.

13. Moeite met de stoelgang

Psychische spanningen doen veel met het lichaam. Zo kun je last krijgen met de stoelgang, je moet vaker naar de wc of heb last van diarree. Ook verstoppingen komen veel voor.

14. Overmatig alcoholgebruik

Vooral mannen zijn gevoeliger voor overmatig alcoholgebruik. Dit zorgt ervoor dat de scherpe kantjes van stress verdwijnen. Het is echter geen blijvende oplossing tegen stress of een burn-out.

15. Veel kauwgom eten

Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom de stress symptomen vermindert. Onbewust grijpen veel mensen met stress naar een pakje kauwgom.

Heb je de eerste stress symptomen al bij jezelf ontdekt?

Stress kent meer dan 30 symptomen, die niet allemaal even herkenbaar zijn. Een combinatie van meerdere symptomen kan zeker wijzen op stress.

10 acties om stress direct te verminderen

Wil je meteen 10 unieke acties inzien om stress direct te verminderen?

 

Goed bezig! Nu snel weer verder…

16. Gevoel van machteloosheid

Door alle spanningen in lichaam en geest kun je te maken krijgen met een machteloos gevoel. Je weet niet hoe je in bepaalde situaties moet reageren. Dit zorgt voor nog meer spanningen.

17. Ongelukkig voelen

Stress symptomen maken je echt niet gelukkig. Of je nu te maken hebt met spanningen, stress of een burn-out, je voelt je vaak verdrietig of neerslachtig. Het is soms moeilijk om te ontdekken waar dat gevoel vandaan komt.

18. Wriemelen met de handen

Stress veroorzaakt nervositeit, als gevolg hiervan ontstaan er stress symptomen als friemelen, plukken of het ontwikkelen van bepaalde tics. Deze zijn soms moeilijk weer af te leren.

19. Dagdromen of staren

Heb je veel zorgen aan je hoofd, dan is het moeilijk om de concentratie erbij te houden. Eén van de stress symptomen is dagdromen of de neiging tot staren. Je kijkt voor je uit zonder daadwerkelijk iets te zien.

Stress symptomen - staren - dagdromen

20. Besluiteloosheid

Kom je eerder tot een goed besluit en ontbreekt het je hier nu aan, dan zou dat kunnen liggen aan te veel psychische spanningen. Besluiteloosheid is een van de stress symptomen die voorkomt.

21. Moeite met de concentratie

Concentratieproblemen is een veel gehoorde klacht bij spanningen. Je hebt moeite om een taak te verrichten of af te ronden. Hierdoor blijft er veel werk liggen.

Ervaring Patrick (38) uit Delft

“Ik dacht dat het aan mezelf lag”

Patrick voelde zich al enige tijd niet goed. Hij viel laat in slaap en werd vermoeid wakker. Hij had steeds meer moeite om zich op zijn werk te concentreren, waardoor zijn taken bleven liggen. Dit maakte dat hij zich snel geïrriteerd voelde. Patrick dacht dat hij niet hard genoeg doorwerkte.

“Achteraf bleek dat mijn werkgever teveel taken bij mij neerlegde, wat voor steeds meer stress zorgde”

Pas na een bezoek aan de huisarts werd duidelijk dat Patrick te maken had met werkgerelateerde stress. Na een goed gesprek met zijn werkgever kwam hier verandering in. Hij kreeg minder taken en mocht wat vaker pauze nemen. Patrick beseft achteraf dat het erger had kunnen zijn: een burn-out lag op de loer.

22. Onder druk staan

Werk gerelateerde stress is beroepsziekte nummer één (bron: TNO). Dit wordt veroorzaakt door een grote werkdruk. Toch hoort een gevoel van onder druk staan ook bij de stress symptomen.

23. Onvermogen om taken te voltooien

Stress zorgt er in zijn geheel voor dat je moeite hebt om dingen af te krijgen. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door concentratieproblemen, ook lichamelijk voel je je uitgeput.

24. Tandenknarsen

Veel mensen met stress gaan tijdens de slaap tandenknarsen. Hierbij worden de tanden en kiezen met geweld over elkaar heen geschoven. Dit geeft een knarsend geluid. Als gevolg hiervan kan er glazuur van de tanden afspringen.

En nog meer stressklachten…

25. Maagpijn

Maagklachten komen vaak voor in periodes dat je meer stress ervaart. Hierbij ervaar je krampen in de maag en een verminderde eetlust.

26. Brandend maagzuur

Direct gerelateerd aan maagpijn is brandend maagzuur, ook een van de stress symptomen. Hierbij komt er maagzuur in de slokdarm terecht. Dit geeft een branderig en soms pijnlijk gevoel.

27. Veel zweten of klamme handen

Iemand die stress ervaart zal eerder klamme handen krijgen. Ook overmatig zweten hoort hierbij.

28. Paniekaanvallen

Bij een paniekaanval krijg je te maken met een angst die niet reëel is. Paniekaanvallen zijn één van de stress symptomen die voor veel angst of onzekerheid zorgen.

29. Slechter of vertroebeld zicht

Bij stress spannen de spieren in de ogen zich aan. Hierdoor neemt de gezichtsscherpte af. Het gevolg is een wazig of vertroebeld zicht.

Stress symptomen - vertroebeld wazig zicht

30. Een eenzaam gevoel

Stress symptomen geven je een eenzaam gevoel. Het lijkt een strijd tussen jou en de rest van de wereld, alsof niemand je begrijpt. Dit brengt vaak weer extra spanningen en stress met zich mee.

Chronische stress kan nog veel meer klachten veroorzaken

Weet jij al wat te doen bij deze (chronische) stress symptomen? Herkennen en erkennen van de klachten is de eerste stap. Alleen dan kan je stress effectief aanpakken!

31. Een droge mond

Veel mensen met psychische klachten ervaren een droge mond. Door stress worden de hersenen beïnvloed, die automatisch minder signalen aan de speekselklieren doorgeven. Hierdoor wordt er te weinig speeksel aangemaakt, met een droge mond als gevolg.

32. Tintelingen in handen en voeten

Stress symptomen als tintelingen in handen en voeten gaan vaak vooraf aan hyperventilatie, hartkloppingen of andere klachten. Soms gaan deze tintelingen gepaard met een koud of verdoofd gevoel.

33. Hyperventilatie

Hyperventilatie wordt veel gezien bij stress. Hierbij adem je te snel en te diep in. Je kunt last krijgen van duizeligheid, benauwdheid of misselijkheid. Pijn op de borst en hartkloppingen kunnen ook ontstaan.

34. Hartkloppingen door stress of hartritmestoornissen

Een van de meest vervelende stress symptomen zijn hartkloppingen of hartritmestoornissen. Hierbij ervaar je een afwijkende hartslag. Dat kan gepaard gaan met benauwdheid, duizeligheid of zwart zien voor de ogen. Bij ernstige klachten is het altijd verstandig de arts te raadplegen.

35. Veel plassen

Naast een te snelle of langzame stoelgang is ook veelvuldig plassen één van de stress symptomen. Tijdens periode van stress worden de darmen en de blaas leeggemaakt, zodat je in staat bent om te vluchten.

Stress symptomen - pijn op de borst

36. Druk op de borst

Bij een druk op de borst wordt er vaak gedacht aan ernstige hartklachten. Toch kan dit ook een van de stress symptomen zijn. Dit komt voor bij stress, hevige emoties of angst. Gaat druk op de borst gepaard met ernstige klachten, neem dan direct contact op met een arts.

Herken je meerdere bovenstaande symptomen?

Dan is de kans groot dat je te maken hebt met stress!

Uit onderzoek blijkt dat de vijf meest voorkomende symptomen van stress bestaan uit:

 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Pijn aan de nek en de rug
 • Maag-of darmklachten
 • Hartkloppingen

Stressgevolgen zijn niet altijd duidelijk herkenbaar. Er zijn mensen bij wie de klachten duidelijk aanwezig zijn, zodat er sneller een diagnose gesteld kan worden. Vage stress verschijnselen hoeven niet altijd veroorzaakt te worden door stress.

Blijf je lang met verschillende klachten rondlopen, bezoek dan de huisarts. Deze kan bekijken of de symptomen overeenkomen met stress, overspannenheid of een burn-out.

en nu..?

Wat kun je nu doen om ontspannen door het te leven gaan?

Om eerlijk te zijn…

Het is niet altijd even gemakkelijk: stress opzij schuiven en ontspannen.

Toch is dat belangrijk om meer innerlijke rust te krijgen. Regelmatig ontspannen vermindert het aantal en de ernst van je stress symptomen. Tevens geeft het je een betere weerstand tegen negatieve situaties en druk.

De beste manier:

Frank de Moei, ervaren stress coach, weet als geen ander hoe je stress en zorgen kunt verminderen.

Hij heeft al meer dan 10.000 cursisten geholpen van hun stressklachten af te komen.

Word jij er één van?

of klik hier om eerst rustig te lezen hoe deze training jou kan helpen.

 • natasja schreef:

  Beste Lars,
  Wat een prachtige mooie blog. Ik heb er van genoten en heel veel kennis van opgedaan. Ik ga het zeker toepassen en ik hoop zoveel mogelijk stress uit mijn leven te bannen.
  Nogmaals, dank je wel!

  • Lars schreef:

   Bedankt Natasja, fijn dat het je heeft geholpen!

   • Miranda schreef:

    Mijn hele rug doet pijn .zag dat de lage rug benoemd werd .maar mijn hele rug en schouders en nek .soms zelfs mijn ribben .

 • Linda schreef:

  Heb,veel van die klachten die je opnoemd,en heb ook elektrische prikkels in hoofd en lichaam is dat ook stress?!!!

  • Paul schreef:

   Ben je begonnen of gestopt met anti depressivia ?
   Ik kreeg daar namelijk elektrice prikkels van in mijn hoofd

   • Thalen schreef:

    Benbegonnenmetnantdpresaen voel me heel moe en slaperig

   • Thalen schreef:

    Ben twee weken geleden begonnen en wil alleen maar slapen

 • jolandabodd56@gmail.com schreef:

  Heel herkenbaar heb ook veel klachten al maanden benauwdheid druk op borst maag klachten somber angstig

  • Nadine schreef:

   Hoi yolanda, ik ken t zo goed! Ik denk altijd dat ik ga sterven,paniek aanvallen,angst dat het gaat gebeuren,hypochondrie komt er ook aan te pas…… vreselijk,menopauze er ook nog bij ondanks hormonale inname medicatie tegen die klachten,gewoon allemaal stress

 • Mirna schreef:

  Wat een goede en duidelijke lijst. Ik kan bijna alles afvinken. Het lijkt erop dat ik nooit zou kunnen omvallen van de stress. Ik blijf altijd mezelf verbazen over hoeveel ik kan hebben. Helaas is voor mij de reguliere geestelijke gezondheidszorg niet passend. Zij kunnen me namelijk totaal niet verder helpen

 • >
  Scroll naar top